Scurt istoric:
Biblioteca comunala „Ion lancu Lefter" Albeşti, Vaslui, funcţionează din anul 1954 in incinta Căminului Cultural Albeşti având doua săli, prima fiind sala de împrumut carte, iar a doua fiind sala de lectura unde sunt consultate enciclopediile, atlasele, dicţionarele. Cel mai vechi registru al bibliotecii datează din 1954, iar de-a lungul timpului au lucrat ca bibliotecari: Luca Valentina, Enache Constantin , Prof. Popa Elena, Prof. Pricop Neculai, si înv. Pricop Aristita, iar din 1990 pana in prezent Coseru Maricica (e-mail: maricica_coseru_72[at]yahoo.com).
Biblioteca comunala „Ion lancu Lefter'' Albeşti dispune de un număr de 14659 de volume , toate fiind aşezate la raft pe domenii după Sistemul Clasificării Zecimale Universale. Anual biblioteca inregistreaza peste 400 de utilizatori, provenind din toate categoriile socio- profesionale si pe vârste diferite . împrumutul de carte se desfăşoară normal, numărul volumelor eliberate fiind de 8780 , frecventa anuala de 6128 , iar frecventa internet de 4876 .   Biblioteca a fost numita „ ION IANCU LEFTER " prin Hotărârea Consiliului Albeşti nr. 18 din 12 iulie 2002 , la propunerea mea , in amintirea cunoscutului poet albestean Ion lancu Lfter , născut pe 28 sept. 1940 in satul Gura -Albeşti, membru al Uniunii Scriitorilor ,disparut prea devreme , in anul 1990 pe data de 1 martie . De aceea anual se organizează manifestări omagiale dedicate patronului spiritual al acestei Instituţii.
O biblioteca moderna trebuie sa răspundă nevoilor comunităţii, iar aceste nevoi fiind in continua schimbare ,astfel ca din 17 februarie 2011, biblioteca    a beneficiat de Programul; „ Biblionet - Lumea in biblioteca mea ''. Prin acest intermediu , ca bibliotecar m-am implicat pentru a promova serviciile bibliotecii si anume: imprumut carte , redactare de referate , scanări, imprimări, sesiuni de formare a utilizatorilor noi ,etc., de aceea vreau sa aduc mulţumiri Fundaţiei Bill & Melinda Gates , Irex ... si nu in ultimul rând Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul" Vaslui , Consiliului Local Albeşti. Acest program Biblionet a fost bine primit de locuitorii din comuna datorita internetului, indeosebi de elevii din gimnaziu si liceu, dar si de părinţii copiilor aflaţi in străinătate sau pensionari. Echipamentele moderne, ecranul de proiecţie, videoproiectorul, vin in ajutorul bibliotecarului in desfăşurarea diverselor activităţi cultural -educative.

Activităţi culturale:
Biblioteca ramane principalul centru cultural de referinţa dintr-o localitate . Pornind de la ideea ca omul este rodul educaţiei pe care o primeşte , Biblioteca com. „ Ion lancu Lefter " Albeşti a organizat diferite activităţi cultural -educative in colaborare cu Instituţii din comuna si din alte localităţi, precum:
- „Porni Luceafărul''
- „Unirea Principatelor Romane''
- „Ziua femeii''
- „Eroi au fost, eroi sunt inca''
- „Ziua Internaţionala a copilului'' - activitate desfăşurata in colaborare cu I.R.D.O. Bucureşti si Scoală Albeşti;
- Lansarea cârtii „Comuna Albeşti - File de Istorie" scrisa de Prof. dr Nicolae Ionescu si Prof. Coseru Benone
- „Ziua Pensionarului la a V -a ediţie ''
- „1 decembrie - zi istorica "
- „Cel mai vârstnic locuitor al comunei Albeşti''
- „Lansarea si inaugurarea oficiala a Programului „ Biblionet -Lumea in Bilioteca mea "
- „Dimineţi de basm "
- „Sărbătoarea Sfânta Crăciunului " etc.

Va invit sa vizionaţi fotografii de la o parte din activităţile culturale în slideshow-ul din partea dreaptă a paginii.
Scopul fundamental al oricărei manifestări organizate a fost si este apropierea cârtii de cititori.
Aşadar, Biblioteca comunala „Ion lancu Lefter" Albeşti prin activitatea sa , este si va ramane cu nobleţe, demnitate si pasiune, o cetate a cartii ,1a care toţi oamenii au acces la informaţii, pentru ca fara îndoiala informaţia si organizarea ei constituie unul dintre cele mai importante demersuri bibliotecare.
Biblioteca este sanctuarul sacru al muzelor unde acestea sălăşluiesc tăcute, linistite, dar elocvente. Cine iubeşte biblioteca, iubeşte spiritual convertit in carte, iar cartea desăvârşeşte chipul omului. Prin carte s-au transmis din generaţie in generaţie ideile, gândurile , creaţiile umanităţii facand ca lumea sa evolueze .
Triada AUTOR - CARTE - BIBLIOTECA are o importanta covârşitoare in progresul omenirii.
„NUMAI BIBLIOTECILE SUNT MEMORIA SIGURA SI DURABILA A OMENIRII." (Schopenhauer)

Bibliotecar, Coșeru Maricica.